Čakavska riječ i glazba

Narod Halubja sačuvao je najdulje svoje stare običaje i domaće čakavsko narječje, pa je stoga izrazito živa čakavska jezična baština. Njeguje se dijalekt, identitet, nekdanje navade i užanci (običaji) – ono što čini etnos i razlikuje ga od drugih.

Istarska ljestvica niz je od šest tonova specifičnih tonskih odnosa koji teorijski usustavljuje netemperiranu folklornu glazbu Istre, Hrvatskoga primorja i kvarnerskih otoka. Naziv je dobila prema Kvarneru susjednom istarskom poluotoku Istri, svom žarišnom području.

Najpoznatiji folklorni instrument Kvarnera su sopile. To je puhački instrument tipa oboe i ostatak starog europskog instrumenta šalmaja koji ima dvostruki jezičac i koničnu cijev. Redovito nastupaju dva svirača sopca, pri čemu jedan svira, tj. sope "malu" sopilu, drugi "velu" sopilu. Instrument na prebiralici ima šest rupica koje se zatvaraju prstima. Izrađuje se od javorova drveta.

Upravo Javna ustanova Ivana Matetić Ronjgov svojim dugogodišnjim djelovanjem čuvarica je autohtonih vrijednosti ovoga kraja koje redovito na svojim manifestacijama oživljava i promiče.

Aktualna događanja
Česti tagovi
Copyright © 2015 Turistička zajednica Općine Viškovo