Crkva Sv. Matej

 

Na mjestu nekadašnje kapelice 1862. godine izgrađena je crkva koja je 1865. godine posvećena Svetom Mateju od strane tršćansko-koparskog biskupa Bartola Legata čiji se povijesni čin čuva na spomen - ploči na samom pročelju.

 

 

Po svom zanimanju, Matej je bio carinik te se danas smatra zaštitnikom bankara, knjigovođa i poreznika. Matej je i evanđelista, napisao je prvo od četiri Evanđelja, a to znači da je napisao jednu od 73 biblijskih knjiga. Evanđelja za cilj i svrhu imaju: iznijeti rad i nauk Isusa Krista te naglasiti njegovo božanstvo. Uz to, Matej je, kao i svaki evanđelista, dao Evanđelju svoj osobni naglasak i pečat. Matejevo Evanđelje smatra se najpotpunijim i najpreglednijim. Sliku sv. Mateja, zaštitnika župe i mjesta, što krasi glavni oltar crkve izradio je domaći slikar Ivan Baštijan 1863. godine. Godišnji spomen Sv. Mateja slavi se 21. rujna.

 

U nedjelju, 5. srpnja 2015., crkva sv. Mateja s Viškova velikim je euharistijskim slavljem obilježila 150. obljetnicu svoje posvete. Veliku nedjeljnu svečanu misu na otvorenom predvodio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić uz koncelebraciju župnika-svećenika koji su djelovali u Župi Viškovo, kao i svećenika iz Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije. Svojom prisutnošću, ovu proslavu su uveličale i podržale lokalne i županijske vlasti, ali i državne – u ime Predsjednice Republike Hrvatske, svečanosti je prisustvovala njena izaslanica, gospođa Katica Ivanišević, pripadnici udruga branitelja te brojni vjernici i mještani. Slavlje su upotpunili i udruženi zborovi: Župni zbor župe sv. Mateja, KUD Halubjan, Ivan Matetić Ronjgov, Ženski zbor Marinići i Korezin te dječji zbor Nebeske iskrice i zbor mladih iz župe koji su spojili sve generacije i počastili nas svojim vrhunskim izvedbama.

Galerija fotografija

Aktualna događanja
Česti tagovi
Copyright © 2015 Turistička zajednica Općine Viškovo