Knjižnica i čitaonica Halubajska zora

U listu Naša sloga od 26.05.1904. zabilježeno je osnivanje čitaonice Halubajska zora koja je u početku bila smještena u privatnim prostorima. Prvi svjetski rat ugasio je rad Čitaonice, ali je između dva rata ponovo obnovljena. Među malobrojnim sačuvanim dokumentima o radu Čitaonice  nalaze se i: Popis društava Kastavštine iz 1929. godine, kada mijenja naziv, u dokumentu iz 1931. godine Spisak čitaonica i prosvjetnih udruženja u području Sreskog načelstva u Kastvu, spominje se naziv Narodna čitaonica "Halubljan" Sveti Matej, pa je očito da je Čitaonica pod utjecajem jugoslavenskog režima izgubila hrvatski predznak u nazivu, a na popisu iz 1933. godine u nazivu Narodna knjižnica i čitaonica "Halubljan" ističe se i knjižnična djelatnost.

Drugi svjetski rat ugasio je njen rad. Nakon 50 godina Povjerenstvo Matice hrvatske Viškovo obnavlja rad knjižnice koja pod nazivom Knjižnica "Halubajska zora" broji fond od 821 knjige, a svečano je otvorena 17. svibnja 1992. u nazočnosti akademika Nedjeljka Fabrija te brojnih čakavskih pjesnika i uzvanika.

Nakon otvaranja novouređenog budućeg prostora Knjižnice u prizemlju Doma Marinići, 19. rujna 2003. godine, bivši prostor postaje Ogranak Viškovo, a novi Središnja knjižnica Marinići. Novouređeni prostor veličine 180 m2 podijeljen je u nekoliko funkcionalnih cjelina: središnji informativno-posudbeni punkt, prostor za smještaj građe za odrasle korisnike, odjeljak za djecu i mlade s kutkom za predškolce, čitaonica novina i časopisa i prostor za studijski rad. Središnja knjižnica obogaćena je  2008. za prostor čitaonice kao zasebnog prostora, a 2009. i za novu knjižničnu uslugu – knjigomat – jedinu u Primorsko-goranskoj županiji.

Danas je Knjižnica osim svoje redovne djelatnosti, mala oaza kulturoloških zbivanja i konstantnog oplemenjivanja našeg kraja raznovrsnim i zanimljivim radionicama, predstavljanjima knjiga, izložbama, kazališnim predstavama.

Više informacija na: www.halubajska-zora.hr

Aktualna događanja
Česti tagovi
Copyright © 2015 Turistička zajednica Općine Viškovo