MAJEVICA - FEŠTA OD MLADEGA LETA 2019!

03.
SVI.

Fešta od mladega leta svake godine nudi niz zabavnih i zanimljivih kulturnih i gastronomskih programa gdje sudionici manifestacije kroz svoje proizvode, stvaralaštva i aktivnosti prezentiraju svoj rad te tradiciju halubajskog kraja

Prve nedjelje u svibnju tradicionalno se održavao posljednji ples prije Bele nedeje, uz što je vezan zanimljiv običaj. Noć prije plesa mladići su kuće djevojaka koje su im se sviđale ukrašavali cvijećem – majevicom koja se mogla ugledati na prozoru, dimnjaku, ali i na stablu murve ili oraha koji rastu pored kuće. Tako visoko postavljenu majevicu mladići su čuvali do jutra kako bi se uvjerili da je nitko neće skinuti ili zamijeniti za nešto drugo. Događalo se također i da su djevojkama koje im se nisu svidjele ili koje su imale nekoliko mladića, ostavljali broskve. Broskva je za djevojke značila sramotu pa su ustajale ranom zorom kako bi u slučaju da su je dobile broskvu uklonile prije nego što je susjedi vide.

Predstavljanje tradicionalne kuhinje, kulturne i povijesne baštine Halubja te pregršt dobre zabave obilježit će svibanjski vikend u Viškovu. Majevica – fešta od mladega leta , jedanaestu godinu za redom, ponudit će pravu feštu po starinski.

No, prije same fešte, pođite s nama u mladoletnju šetnju na Lončevu grižu uz pratnju vodiča Planinarskog društva Viškovo. Zatim nam se pridružite na Milihovu u 14:00 sati i doživite štoriju od hrane i običaji. Kako se nekada živjelo, jelo i kuhalo pokazati će vrijedne članice Delavske katedre Ustanove Ivan Matetić Ronjgov. One će na šparhetu kuhati tradicionalna jela iz već dobro znane kuharice „Bokunić užanci“. Starinsku hranu, krpice za zeljem i polevaču, također će pripremati učenici Ugostiteljske škole Opatija, zato ne propustite okusiti djelić Halubja. Za sve one koji se pitaju kako mogu namirnice iz tradicionalnih jela iskoristiti na moderniji način, odgovore će pružiti Ana Smokrovć, uspješna poljoprivrednica i edukatorica koja održava radionice zdrave i prirodne hrane te prirodnog vrtlarenja. Ana svoju hranu uzgaja na prirodan način, po biodinamičkim principima, bez umjetnih gnojiva i pesticida. Stoga ćete moći čuti i pokoji savjet kako vaše povrće uzgojiti na potpuno prirodan način, a moći ćete nabaviti i presadnice pomidora. Nakon dobrog obeda zasladite se domaćim slasticama koje je pripremila slastičarnica Zvončarnica s puno truda, ljubavi, pažnje i mašte. 

Zainteresirana djeca imat će priliku zaigrati starinske igre halubajskog kraja kao što su skakanje va vreće, hitanje potkov, prćenje na pal po pršut,hitanje potkovi, potezanje špaga te mnoge druge. Na Dečijem kantuniću sudjelujte s djecom na radionici naziva Šterna, naučite izraditi vlastitu šternu od tuljaka, glinamola i terakote. Bit će tu i recitacije najmlađih sudionika, a djeca će moći uživati u igri na dvorcu na napuhavanje i vožnji starinskom kočijom.

Na brojnim štandovima biti će upriličena prodaja domaćih proizvoda i suvenira gdje će se, među ostalim, moći pronaći ekološki med i ostali pčelinji proizvodi, ljekovito bilje, domaće jagode, domaće jabuke i proizvodi od jabuka, lampioni, nakit i suveniri od kože i recikliranog materijala. Udruga likovnih umjetnika „Braća Baštijan“ sa umjetničkim suvenirima, Ustanova „Ivan Matetić Ronjgov“ sa tiskanim izdanjima Ustanove i izdavačke kuće „Naklada Kvarner“, KU Kunpanija z Halubja sa rukotvorinama i radovima s motivom majevice, Udruga roditelja „Pokrenimo se“ sa sadnicama voća, povrća, začinskog i ljekovitog bilja samo su djelić raznovrsnih programa koje su pripremile udruge s područja Općine Viškovo.

Za ugodnu glazbenu atmosferu pobrinut će se grupe Aurora i Cukar i Kafe.

Dakle, vidimo se u nedjelju, 12.05. na parkiralištu Milihovo u 14.00 sati! Dobrodošli!

 

Aktualna događanja
Česti tagovi
Copyright © 2015 Turistička zajednica Općine Viškovo