Priča o Viškovu

 

Viškovo nekada...

Malo je pisanih podataka o počecima povijesti područja današnje Općine Viškovo.  Njezin najveći dio - Halubje kraj je pastirske tradicije, o čemu svjedoči sam naziv koji potječe od riječi halupa, što znači pastirska koliba. Južni dio Općine Viškovo od Furićeva do Marinića povijesno se naziva Gornja Smokvarija i za razliku od Halubja nekada težišno poljoprivredno-obrtnički kraj.  U srednjem vijeku cijelo je područje pripadalo Kastavskoj komuni, čiji je povijesni tijek obilježen vladavinom feudalnih gospodara Devinaca, Walseeovaca potom i Habsburgovaca te starim zakonom "Zakon Grada Castua od letta 1400."

U povijesnim zapisima iz 16. stoljeća spominje se da je kroz današnje Viškovo prolazila prometnica koja je spajala Rijeku i Ljubljanu. Naselje Viškovo nastalo je prema procjeni povjesničara u 18. stoljeću, a članak "Naše sloge" iz 1892. godine govori nam:"Selo sv. Matej jest maleno, ali ubavno mjestance sagrađeno na malenom brežuljku po čemu ga nazivlje okolica "Viškov breg". Neću da ga hvalim, nu mora se priznati da spada među najljepša sela Kastavštine ... Ima lijepih prostranih kuća, a među njima bjelasa se na daleko crkva na čast sv. Mateju, te školska zgrada. Ova potonja nalazi se na najljepšem mjestu sela."

Također postoje pouzdani podaci iz 18. stoljeća u vrijeme Marije Terezije o kojem spomenute novine pišu: „U sred sela je šterna (zdenac) sa carskim grbom koju je dala sagraditi carica Marija Terezija, da u ono doba ovud prolazeći vojnici, budu imali odmarajuć se pri ruci, čiste, friške vode. Liepo je obzidana – grlo joj je gvožđem okovano te proviđeno koloturom za dizanje vode. Ista je bila u posjedu financijalne oblasti koja je ovdje do najnovijeg doba svoje sjelo nu i ta sa školskom zgradom prešla je u ruke općine – odnosno na uporabu svećenika i učiteljem. Tik do sela nalazi se liepo, prostrano groblje, prošle godine povećano, sa crkvicom sv. Roka.“

Razvoj kraja povezan je s izgradnjom ceste koja je od davnine otvarala put prema Italiji, Austriji i ostalim europskim državama.

Zanimljiva je povijest nastanka imena Viškovo, središta istoimene općine: Nastalo na bregu, mjesto je isprva dobilo naziv Viškov breg ili Viški. Ubrzo je na bregu izgrađena kapelica posvećena sv. Mateju, po kojoj je i mjesto prozvano Sveti Matej. Prvi spomen imena mjesta Sveti Matej zabilježen je na austrijskom zemljovidu nastalom u razdoblju od 1763.-1784. godine.

 

Viškovo danas... 

 

Općina Viškovo osnovana je 15. travnja 1993. godine, spajanjem Mjesnih zajednica Viškovo i Marinići.  Jedna je od jedinica lokalne samouprave Primorsko-goranske županije, koje su iz bivše Općine Rijeka osnovane dvije godine nakon proglašenja samostalne Republike Hrvatske.

Prilikom osnivanja Općine područje broji 6 918 stanovnika, da bi 2011. godine taj broj porastao na 14 445 stanovnika. Općina Viškovo je poslije Rijeke druga najnaseljenija jedinica lokalne samouprave u Primorsko-goranskoj županiji.

Nekoliko je većih naselja u Općini. Naselje Marinići, četvrto je po površini, s najvećim brojem stanovnika, slijede: Viškovo, Marčelji, Saršoni, Mladenići, Sroki i Kosi. 

Općina Viškovo danas plijeni svojim šarmom. Blizina Rijeke, Opatije, graničnog prijelaza sa Slovenijom, ljepote prirode i pogodnosti življenja u malom mjestu obilježja su koja ovaj kraj čine privlačnim i omiljenim

 

 

 

 

 

 

 

Galerija fotografija

Media

Aktualna događanja
Česti tagovi
Copyright © 2015 Turistička zajednica Općine Viškovo